Interreg VI news
Wereldwijd worden oceanen overspoeld met plastic afval. Eerst had alleen de Stille Oceaan de bijnaam “plastic soep”, maar steeds meer zeeën worden getroffen: naast de Stille Oceaan raken nu ook de Atlantische Oceaan, de Middellandse zee en de Indische Oceaan vol. Tapijten van plastic en rubberafval drijven op de zeeën. Het zogenaamde “plastic tapijt” is 34 keer zo groot als Nederland, berichtte Europarlementariër Anna Rosbach in 2009 in het Europees Parlement. Uit bronnen van milieuorganisaties blijkt dat bijna 9 miljoen ton plastic afval per jaar in de oceanen belandt.
Dit is slechts een voorbeeld van hoe het milieu belast wordt met plasticafval. Duitsland en Nederland willen hier samen iets aan doen met behulp van het INTERREG V A project “Bio-economie in de non-food sector”, geleid door de Eems Dollard Regio (EDR) als leadpartner in grensoverschrijdende samenwerking met wetenschappers, ondernemingen, hogescholen en kennisinstituties. “Bio” is de afkorting van “biobased” of “biologisch afbreekbaar” en duidt op twee aspecten van de biobased economie. In het project draait alles om biobased economie: er wordt onderzoek gedaan naar hernieuwbare grondstoffen die kunststofproducten kunnen vervangen die door aardolie gemaakt zijn en er worden producten ontwikkeld die biologisch afbreekbaar zijn.
Eén van de deelprojecten is gewijd aan 3D printen: de printer kan worden “gevoed” met biobased grondstoffen, die voortkomen uit tomaten- of paprikaplantenresten en melkzuur. De producten die voor dit proces ontwikkeld worden, moeten dezelfde eigenschappen hebben als kunststoffen die door aardolie ontwikkeld zijn: ze moeten net zo buigzaam, hittebestendig en net zo stabiel zijn als plastic producten.
Biobased kunststof is niet automatisch ook een biologisch afbreekbaar product. Sommige biobased producten, bijvoorbeeld tapijten, worden gemaakt met natuurlijke vezels maar worden met polypropyleen versterkt, waardoor tapijten niet meer biologisch afbreekbaar zijn. Partners die samenwerken in het 3D-printing-project onderzoeken en testen producten uit hernieuwbare grondstoffen, die ook zonder kunstmatige, niet afbreekbare additieven gemaakt kunnen worden en dezelfde eigenschappen kunnen krijgen als aardolie gebaseerde kunststoffen. Hiervoor worden bijvoorbeeld resten uit de land- en tuinbouw gebruikt. Het doel hiervan is om nieuwe producten te maken die zowel biobased als biologisch afbreekbaar zijn.
In een ander deelproject wordt gewerkt aan een biobased en biologisch afbreekbaar fietspad. Binnen dit project wordt er gebruik gemaakt van bio-composieten, gemaakt van vezel versterkte kunststoffen, die geheel of gedeeltelijk bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. In de Gemeente Emmen zal een kort fietspad worden aangelegd dat grotendeels uit hout bestaat. Het fietspad zal een glad oppervlak hebben en bestand zijn tegen de dagelijkse belastingen van bijvoorbeeld fietsers en regen.
In het open projectgedeelte onderzoeken Nederlandse en Duitse partners op dit moment kant en klare pakjes met een stof die het gistingsproces in biogasinstallaties verbetert. Het verpakkingsmateriaal is biologisch afbreekbaar. Er is eerst een haalbaarheidsstudie aangevraagd: daarbij wordt gekeken of het mogelijk is om de reeds ontwikkelde sporenelementoplossing zo te verpakken dat er tijdens het transport geen schade ontstaat. Het is de bedoeling dat de stof met verpakking en al in de juiste dosering in de biogasinstallatie terechtkomt, waar de verpakking zich oplost en de stof vrijkomt
De grensoverschrijdende samenwerking staat ook in andere deelprojecten op de voorgrond. Rond 50 partners, van Duitse en Nederlandse zijde, werken samen aan verschillende innovaties zoals micro-spuitgieten, woningbouw en bio-substraat voor de tuinbouw. Nieuw opgedane kennis wordt met partners gedeeld, zodat deze verder gebruikt en verspreid kan worden.
In andere deelprojecten kunnen ondernemingen innovatieve ideeën uit de biobased-economie-sector inbrengen: een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren, het ontwikkelen van een product of een nieuwe technologie in het bedrijf laten testen. Gedetailleerde informatie over het project Bio-Economie in de Non-Food Sector is te vinden op de website www.bioeco-edr.eu.
Het project Bio-Economie voor de Non-Food sector wordt ondersteund met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van het INTERREG V A – programma, door de deelstaat Niedersachsen, het ministerie van Economische Zaken en de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Gelderland, Flevoland, Noord-Brabant en Overijssel.